Sådan skiftes et hjulnav på en bil

Sådan skiftes et hjulnav på en bil

Din bils hjulnav er det, der sikrer, at dine dæk bliver siddende, hvor de skal. Hvis du begynder at opleve, at bilens styretøj bliver mere løst, eller hvis du hører pibelyde fra hjulene, så kunne det tyde på, at det er ved at være tid til at skifte hjulnavene.

Men hvordan skifter man lige sådan et hjulnav? Ja, det kan virke uoverskueligt for de fleste, hvorfor mange vælger at tage til mekanikeren. Men hvis man er lidt handy, så kan man, med det rigtige værktøj, faktisk godt gøre det selv.

Trin-for-trin guide til skift af hjulnav

Nedenfor har vi skrevet en trin-for-trin guide til, hvordan du skifter et hjulnav på din bil. Hvis du følger den grundigt og har en nogenlunde idé om, hvad du laver, burde du kunne nå godt i mål med udskiftningen.

Trin 1: Anskaf dig det rigtige værktøj

Man kommer længst i processen med det rigtige værktøj. Udover almindelige topnøgler og en donkraft, skal du også have en række andre ting. SKF hub udskiftning værktøjssæt inkluderer det meste af det udstyr, du skal bruge. Du får leveret en smart kuffert indeholdende kvalitetsdele, der kan bruges til udskiftning af hjulnav. Delene er lette at anvende og byder på en god holdbarhed. 

Trin 2: Ryd arbejdsområdet

Det er vigtigt, at du rydder området omkring bilen, og sikrer dig, at den står på et fladt og sikkert underlag. Husk også at trække håndbremsen.

Trin 3: Løsn boltene

Start med at løsne boltene, der holder hjulet fast på bilen – præcis som når du skal skifte dæk.

Trin 4: Hæv bilen med en donkraft og fjern hjulet

Tag din donkraft og hæv bilen op. Hvis du har en holder til rådighed, så brug den, så det ikke er donkraften, der holder bilen oppe. Fjern hjulet fra bilen og stil det til siden.

Trin 5: Fjern hjulnavet

Nu er det tid til at fjerne hjulnavet. Det gør du først ved at fjerne en akselmøtrik, hvis der er sådan en. Efterfølgende skiller du bremserne ad ved at fjerne de bolte og møtrikker, der måtte sidde på dem. Herefter vil du kunne fjerne selve rotoren, men vær opmærksom på at fjerne alle ledninger, hvis bilen har såkaldte anti-lock bremser (ABS). Når det er gjort, skulle du kunne løsne alle boltene, der sidder fast i hjulnavet og herefter fjerne det.

Trin 6: Påsæt det nye hjulnav

Nu tager du det nye hjulnav og følger processen, der blev beskrevet i trin 5, 4 og 3 ovenfor – bare bagfra. Så står du med et nyt hjulnav på bilen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

close-link
close-link